Kabels en leidingen: ontluchter

Gepost op: 14 oktober 2017

Ontluchters

Een ontluchter. Die gebruik je natuurlijk allereerst voor het irritante geluid dat je kunt horen wanneer er teveel lucht aanwezig is in je leidingen. Hoor je een hard tikkend geluid dat maar niet stop wanneer je de verwarming opendraait? Dan is dat een teken van lucht in het water, iets dat je gemakkelijk zelf met een ontluchter kunt oplossen.


Symptomen

Hard getik, een water spuitende kraan die net opengedraaid wordt.. het is allemaal niet echt ideaal. Water dat lange tijd in de leidingen heeft gezeten heeft vaak belletjes lucht in zich. Lucht kan ook het water binnenkomen wanneer het eens in de zoveel tijd ververst wordt. Hoe dan ook, het probleem van lucht in het water kun je zelf oplossen. Een DIY ontluchter is bijna overal verkrijgbaar. 


Waar koop je een ontluchter?

De grote DIY warenhuizen (namen mag ik niet noemen, maar we kennen ze allemaal) verkopen ontluchters. Vraag even aan een medewerker waar je precies de ontluchters vindt en let erop voor het kopen dat je de juiste maat ontluchter aanschaft. Niet elke cv-ketel en niet elke verwarmingsbuis is hetzelfde qua diameter, dus hier moet je goed op letten. Natuurlijk zijn ontluchters ook via internet voordelig tweedehands te verkrijgen. Misschien kun je er zelf een huren bij de DIY warenhuizen wanneer je aanschaffen niet nodig vindt? 


Hoe gebruik je een ontluchter?

Eigenlijk is het heel simpel. Je kunt met advies van een medewerker in een DIY shop natuurlijk de fijne kneepjes leren, maar de globale stappen zijn de volgende:  1. Zet alle radiatoren thuis open, laat de Cv-ketel 10 minuten aanstaan.  2. Zet de thermostaat op het laagste niveau. 3. Haal de stekker van de cv-ketel los.  4. Je mag na 10 minuten met het ontluchten beginnen.  5. Je begint op het laagste punt in je huis. Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met uw ontluchter. Gelieve een doekje bij het ventiel te houden omdat er water uit komt. Wanneer er water uitkomt draai je het ventiel weer dicht. 7. Doe dit met alle radiatoren, helemaal van beneden naar de zolder! 8. Het expansievat moet als laatste worden ontlucht. Het expansievat staat naast de cv-ketel (groot meestal rood vat). Deze ontlucht je op dezelfde manier.  9. Daarna mag je de cv-ketel weer aanzetten.


Overig

Heeft je cv-ketel al een automatische ontluchter? Wees blij! Alleen een sporadische schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat deze ontluchter blijft werken. Dit schoonmaakproces moet wel volgens verschillende stappen gebeuren, kijk hiervoor even verder op het internet. Wanneer je geen automatische hebt kun je deze altijd nog installeren.

Delen

Archief


Recente artikelen